lördag 4 september 2021

Peru: ”Högerns ovana att lyncha folk som inte delar deras uppfattning”!


Patricia Chirinos, från Kongressens högerblock, anklagade premiärminister Guido Bellido för sexistiska uttalanden. Obevisat men används som "bevis" i högerns medier mot Bellido och ytterst mot regeringen Pedro Castillo. Vem skulle tjäna på en dylik skandal som antar hysteriska nivåer?



 

Peru: ”Högerns ovana att lyncha folk som inte delar deras uppfattning”!

De manipulativa attackerna mot regeringen Pedro Castillos ministrar: ”Det är rättsstaten som ska döma, inte medierna eller polisrapporter”

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-09-04 / Den extrema högern och dess medier i Peru når varje dag allt högre nivåer i hysterin för att demonisera regeringen Pedro Castillo. Målet är att radera den om inte fysiskt från denna planet så åtminstone från den maktposition som det peruanska folket har placerat den på i det senaste valet. Ett valresultat som högern ALDRIG har accepterat eller kommer att acceptera.

 

Peruanen RICARDO JIMÉNEZ som intervjuas av Chefredaktören för Resumen Latinoamericano, CARLOS AZNAREZ, är mycket oroad över den senaste händelseutvecklingen i sitt land där en minister har fallit och en har rekommenderats begära sitt avsked på basis av skvaller, uttalande som tagits från sitt historiska sammanhang eller ”erkännande till polisen” av en medlem i Sendero Luminoso, som Jimenez menar att det kan ha ”framtvingats” under tortyr. Ett dylikt erkännande kan endast vara legitimt efter en domstolsprocess och domslut.

Men i Peru behöver högern och denna kloak av billiga medier inte detta domslut. Det antikommunistiska drevet fäller sina egna beslut.

– Det är ett tecken på mycket stor svaghet hos regeringen, och för demokratin själv och rättsstaten i Peru. Oavsett vad polisrapporterna säger, i en rättsstat och i ett minimum av demokrati är det rättsväsendets sak att döma. Oavsett vad polisanmälan säger, kan polisen säga vad som helst om vem som helst. Det är därför det finns en rättsstat och ett rättsväsende som är det enda konstitutionella mandat för att veta om någon har begått ett brott eller inte, understryker Jimenez i intervjun och tillägger:

– Detta kastades på soptippen i Peru. Det vi nu upplever är en mycket allvarlig händelse där jag hävdar att det är media och polisrapporter som avgör om någon är skyldig eller inte. Detta har accepterats. Denna svaghet visar president Castillo och regeringen. Jag förstår att de siktar på ett minimum av stabilitet för att kunna börja styra. Det är rimligt och det kan förväntas att det kan komma att behövas göras eftergifter och förhandlingar. Men problemet är att dessa förhandlingar har gett nästan noll resultat.

 

Arbetar för en statskupp

Jimenez menar att regeringen Castillo inte ges en sekund för att ägna sig till att arbeta med de livsavgörande frågorna för vilken den blev vald; kampen mot viruset, arbetsmarknaden och nya jobb, en värdig sjukvård och utbildning samt med siktet på att utarbeta en ny författning för att ersätta Fujimoridiktaturens konstitution.

I Peru har allt arbete praktiskt taget koncentrerats för att försvara ministrarna och regeringen. Det diskuteras praktiskt taget ingen annan fråga, säger Jimenez:

– De hegemoniska medierna i allians med kongressen (kontrollerad av högern) har ägnat sig åt detta spel vars främsta syfte är att förhindra regeringen att utveckla sitt arbete i någorlunda lugn och ro som vilken administration som helst i dessa dagar.

– För det andra syftar den till att utpressa regeringen, tränga in den i ett hörn och framtvinga en statskupp, något som högern inte har övergett som en strategi. Med andra ord: högern vill förhindra att den nuvarande regeringen uppfyller sina åtaganden som att utlysa val till en författningsskrivande församling som utlovades vid valet. Och i det här spelet har utrikesminister Héctor Béjar fallit och nu försöker de också störta arbetsmarknadsministern Iber Maraví. Detta är extremt allvarligt eftersom regeringen har gjort misstaget att acceptera att media och polisen, med sina rapporter, de facto ersätter rättsstatsprincipen.

 

Fyrtio år gammal polisrapport

Jimenez anser att det är helt orimligt att arbetsmarknadsministern eller andra ministrar ska dömas och fällas för polisrapporter som i Maravis fall inträffade i länet Ayacucho för 40 år sedan.

– Han anklagas och kriminaliseras för fackföreningsstrejker i vilka han har deltagit. Det är ingen hemlighet för någon, att polisen och de olika nyliberala högerregeringarna i Latinamerika i många fall anser att deltagande i fackliga strejker är likvärdigt med att vara terrorist. Det har tagits av den politiska högern som ett bevis och ett domslut mot ministern. Regeringen gör misstaget att acceptera detta falskspel och begär att minister Maravi bör avgå, säger Jimenez.

Han ger ytterligare ett exempel på högerns och rättslöshetens Peru:

– Mot arbetsmarknadsministern har de använt `bekännelsen´ från en tidigare medlem av Sendero Luminoso som säkert skrevs ner under tortyr. Målet var att länka honom till ministern Maravi som en del av Senderos organisatoriska struktur. Det är mycket allvarligt att en folkets regering karaktäriseras av denna svaghet. För om den börjar i detta underläge är chansen stor, att om en faller, då faller två ministrar och därefter kommer andra ministrar att fortsätta att falla.

 

Attacken mot Bellido

Samtidigt som Carlos Aznarez intervjuade Ricardo Jimenez (2 september) gick högern till attack än en gång på basis av en hörsägen från en parlamentsledamot från högern, PATRICIA CHIRINOS. Denna påstod att premiärministern GUIDO BELLIDO hade fällt sexistiska uttalanden mot henne när hon skulle ha begärt att få ta över hennes fars (en tidigare politisk potentat i kongressen) arbetskontor i kongressen.

Vad som följde därefter var som en utlösande katalysator med målet att samla peruanska kvinnor i största allmänhet mot Castillo men också väcka den feministiska rörelse som mot Keiko Fujimori vid valet 2016 och 2021 skanderade: ”Vi är döttrarna som din far inte lyckades tvångssterilisera”! Alberto Fujimori tvångssteriliserade över 300.000 extremt fattiga kvinnor i Anderna samt 25.000 män.

Jimenez har bilden klart för sig:

– Det gjorde en stor uppståndelse kring (den påstådda händelsen). Det finns inga bevis för dessa klagomål. Det är högerkvinnans ord mot Bellido, som naturligtvis förnekar uttalandet. Men vi har sett att Veronica Mendoza och partiet Nuevo Peru som har utmärkt sig, liksom regeringen, att vara för jämställdhet, snabbt har kommit ut för att ta för givet att denna kongresskvinnas klagomål är sann.

 

Högerns manual i andra länder

– Jag tror att det är en svaghet. För det har hänt också i andra länder vilket visar att detta är en av de föredragna strategierna för högern för att splittra den sociala folkrörelsen och vänstern med genusfanor, miljöflaggor eller ursprungsbefolkningarnas fanor (se på den nu försvunne YAKU PEREZ i Ecuador, reds.anm.).

– Naturligtvis är dessa legitima fanor. Men högern, som alltid har varit emot kampen för miljön, ursprungsbefolkningens rättigheter och jämställdhet mellan könen vet hur man använder dessa sprickor mycket bra. Därför manipulerar de progressiva samhällssektorer som på grund av brist på bevis eller analys, dras med i dessa kampanjer. Jag hoppas att högern inte lyckas och att denna allians, som hittills har fungerat bra med Nuevo Perú och Juntos por Perú kan bli mer etablerad i dessa termer; en bättre samordning av miljö-, ursprungs- och könsfanor för att neutralisera högerns manipulationer.