onsdag 18 augusti 2021

Perus president Pedro Castillo tar emot utrikesministerns avskedsansökan, offer för den mediala högerterrorn!

 

President Pedro Castillo, till vänster, svär in Hector Bejar som utrikesminister i slutet av juli, 2021. Men det sanslösa och hysteriska `Drevet´ blev för starkt, Bejar avgick bara efter två veckor.


Perus president Pedro Castillo tar emot utrikesministerns avskedsansökan, offer för den mediala högerterrorn!

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2021-08-18 / Efter en skoningslös antikommunistisk kampanj mot utrikesminister Héctor Béjar lämnade denne in sin avskedsansökan igår tisdag, 17 augusti 2021 till president Pedro Castillo som accepterade denna.

Bakgrunden är att medierna i tjänst hos den politiska högern har börjat leta efter citat och uttalanden som kan utnyttjas i en politisk mediekampanj mot den nya progressiva regeringen i Lima.

Och det var en exakt vad som hände med en av Perus främsta politiska kämpar.

Och vad sa Béjar? undrar dagstidningen La República i gårdagens edition?

”Den 24 november 2020, i en virtuell konferens med 'Grupo Emancipador Peru', försäkrade han [Bejar] att ”terrorismen i Peru startades av marinen, vilket historiskt kan demonstreras, de har utbildats för det av CIA”.

Är det en osanning?

Naturligtvis inte och det vet inte bara den historiska vänstern i Peru utan även seriösa historiker och journalister.

Hans uttalande om att Sendero Luminoso till stor del var en produkt av och ”till stor del har varit CIA:s och underrättelsetjänstens arbete”, väckte också rubriker.

Dessa uttalanden orsakade närmast en hysteri hos högern och de höga officerarna i Marinen.

Å andra sidan beklagade kongressledamoten Guillermo Bermejo från regeringspartiet Peru Libre, att Béjar lämnade sin post på grund av den mediala terrorismen.

– Jag visste inte att (Héctor Béjar) hade lämnat in sin avskedsansökan. Jag är verkligen ledsen. Medierna är verkligen inte rättvisa och sakliga i sin bevakning och beskrivning.