fredag 6 augusti 2021

Peru lämnar formellt den antivenezuelanska 'Lima-Gruppen'

 

Männen bakom Lima-Gruppen; USA:s marionett JUAN GUAIDÓ, Colombias president Ivan Duque som USA:s gendarm i Sydamerika och invasionsport mot Venezuela för USA:s plan att störta den folkvalda regeringen Nicolas Maduro i Caracas, på bilden representerad av Mike Pence, Donald Trumps vicepresident.


Peru lämnar formellt den antivenezuelanska 'Lima-Gruppen'

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2021-08-06 / Den mexikanska dagstidningen La Jornada skriver i dagens edition om den väntade nyheten att regeringen i Lima formellt lämnar vad som venezuelanerna kallar för ”Lima-kartellen”.

PKK, gapade för mycket

Det var ett organ som skapades av den för korruption åtalade förre presidenten Pedro Pablo Kuczynski, alias PKK och högerextrema latinamerikanska presidenter som Colombias Ivan Duque, Argentinas Mauricio Macri eller Chiles Sebastian Piñera som alla underordnade sig Donald Trumps agenda för att störta den folkvalda regeringen Nicolas Maduro och erkänna marionetten Juan Guaidó som Venezuelas president.


För den nye presidenten PEDRO CASTILLO och hans utrikesminister HÉCTOR BÉJAR, är frågan enkel; Peru lägger sig inte i Venezuelas inre angelägenheter, de är upp till varje folk och regering att lösa.

Däremot ansluter sig Bejar till de latinamerikanska stater som är intresserade att bidra till att underlätta en lösning av den politiska krisen i landet så som Mexiko och Norge.

”Vi kommer att gå med i de europeiska och latinamerikanska nationerna som redan arbetar mot ensidiga blockader som påverkar den bolivarianska nationen men utan att ingripa i deras olika politiska tendenser”, uppgav Bejar till La Jornada.

För USAs krigföring mot Venezuela är Perus nya principiella politik i förhållande till Venezuela och USAs blockad, inte bara mot Venezuela utan även mot Kuba och Nicaragua, ett hårt slag. Det är samtidigt en bekräftelse på att de politiska styrkeförhållandena förändras till fredens och demokratins fördel på kontinenten.

Därav den våldsamma reaktionen från den rabiata peruanska extremhögern.

Det var då, i Lima när den latinamerikanska högern dominerade Sydamerika och trodde att de tillsammans skulle kunna samlas för att störta Venezuelas demokrati. I dag är det endast Chiles Sebastian Piñera som är president men hans mandat går ut senare i år efter att den chilenska bokstavligen krossades i det senaste valet i Chile.