onsdag 4 augusti 2021

Högerns politiska cynism i Peru som vill bestämma vilka ministrar som ska ingå i den nye presidentens ministär!

”Skydda ditt arbete och din Frihet! NEJ TILL KOMMUNISMEN”, står det på gigantiska annonspelare i Lima under valkampanjen där högern varnade peruanerna för att rösta på Pedro Castillo. Men det gjorde de.




Högerns politiska cynism i Peru som vill bestämma vilka ministrar som ska ingå i den nye presidentens ministär!

AV DICK EMANUELSSON, Tegucigalpa / 2021-08-04 /

”DÖD ÅT KOMMUNISMEN! DÖD ÅT VLADIMIR CERRON OCH PEDRO CASTILLO”!

Dessa mordhot (se video) mot en partiledare respektive en presidentkandidat uttalade det fascistiska Opus Deipartiet Renovación Populars presidentkandidat RAFAEL LOPEZ ALIAGA helt öppet inför tusentals Limabor den 11 juni. Till och med för den reaktionära katolska kyrkan kardinal var det för mycket och han protesterade mot det åtalbara hotet.

Men cynismen hos den peruanska blodtörstiga högern är omåttlig. Rafael Lopez kom på tredje plats med drygt elva procent i den första valomgången. Hans parti Renovación Popular [1] fick bara 12 av de 130 ledamötsplatserna i Perus kongress. Men dessa tolv kräver nu, för att erkänna den nya regeringsbildningen från Pedro Castillo, att fem ministrar ska ersättas med andra som inte har så klart uttalade vänsteruppfattningar [2].




USA-ambassadens ministerlista i Honduras

Det påminner mig om orden från den i Honduras störtade liberale presidenten Manuel Zelaya efter den 28 juni 2009: USA-ambassadören skickade över en lista över de ministrar han önskade se i MIN regering INNAN jag hade utsett den i januari 2007. Så klart tog jag ingen notis om det!

Och det medförde att Zelaya störtades den 28 juni 2009, president under lika lång som den i Chile störtade Salvador Allende. I ridåerna drog Hillary Clinton, State Departements sekreterare, i trådarna medan militären verkställde statskuppen i Honduras.

Öppet sabotage mot vänsterregeringen

För högern och 99 procent av massmedia handlar det nu om att ÖPPET göra allt för att sabotera den nya vänsterregeringens arbete; från den yttersta extremhögern till genomkorrumperade antikommunistiska socialdemokratiska APRA-partiet, som inte ens vågade ställa upp till val och som inte ens har någon parlamentarisk representation.

De fem ministrarna som utsågs av president Castillo och som inte gick igenom högerns ”politiska filter” är utrikes-, Arbetsmarknad-, Kvinno- och utsatta Befolkningsgrupper (där det andra vänsterpartiet Nuevo Peru, lett av Veronika Mendoza, föreslog och fick igenom sociologen Anahí Durand som minister), försvars-, samt Inrikesministeriet. Med andra ord några av de viktigaste och mest strategiska ministerier.

Det andra vänsterpartiet Nuevo Peru, lett av Veronika Mendoza, föreslog och fick igenom sociologen Anahí Durand (till höger) som minister för Kvinno- och utsatta Befolkningsgrupper.


Första öppna demonstrationen mot Castillo

Den första demonstrationen utlystes den 1 augusti, den 3:e dagen efter Pedro Castillos installation som president i Peru. Rubriken för kallelsen av extremhögern var:

¡”Gran Marcha contra la Dictadura Comunista”! Stor demonstration mot den kommunistiska diktaturen.

Och det som är frapperande att USA-ambassaden i Lima [3] anser sig föranledd att varna sina medborgare för att vistas i närheten av platsen för samlingen. Den sätts ut med datum, klockslag och adress där demonstranterna ska samlas. Denna ”gratisreklam” från ambassadens sida ser vi aldrig i Honduras när den politiska oppositionen mot den USA-vänliga högerregeringen uppmanar till manifestationer. Men, men. . .

USA-ambassaden i Lima [3] anser sig föranledd att varna sina medborgare för att vistas i närheten av platsen för samlingen. Den sätts ut med datum, klockslag och adress där demonstranterna ska samlas.


Upplösa kongressen

Nu ska kongressen i Lima fatta beslut och erkänna eller förkasta Pedro Castillos val av en regeringsministär. Förkastar den ministerförslaget två gånger kan Castillo upplösa kongressen och utlysa nyval till nytt parlament i Peru.

Den här ”novellen” har bara inletts, och kommer att intensifieras.


[1] Renovación Popular

https://es.m.wikipedia.org/wiki/Renovación_Popular

[2]. Carrasco sobre pedido de Renovación Popular: “Corresponde al presidente acceder o denegar”

https://larepublica.pe/politica/2021/08/04/carrasco-sobre-pedido-de-renovacion-popular-corresponde-al-presidente-acceder-o-denegar/

[3] Alerta de manifestación: Protesta política contra el presidente Castillo – Embajada de Estados Unidos en Lima, Perú (1 de agosto de 2021)

https://pe.usembassy.gov/es/alerta-de-manifestacion-protesta-politica-contra-el-presidente-castillo-embajada-de-estados-unidos-en-lima-peru-1-agosto-2021/