tisdag 27 juli 2021

Så fräck är USA:s utpressningsdiplomati: Ber Perus nye president följa föregångarens aggressioner mot Kuba, Venezuela och Nicaragua för att underordna sig USA:s politik!!

 

USA:s Limaambassad och dess pressmeddelande om Antony Blinkens telefonsamtal till Perus nye president. I klartext var den en uppmaning till Castillo om att ställa in sig i ledet i USA:s kriminella politik mot Kuba, Venezuela och Nicaragua. 



Så fräck är USA:s utpressningsdiplomati: Ber Perus nye president följa föregångarens aggressioner mot Kuba, Venezuela och Nicaragua för att underordna sig USA:s politik!!

 

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2021-07-27 / USA:s utrikesminister Antony Blinken bad igår måndag, via ett telefonsamtal Perus nyvalde president Pedro Castillo att inta samma utrikespolitiska hållning i frågan om Nicaragua, Kuba och Venezuela  som de tidigare högerregeringarna i Lima.

I telefonsamtalet tackade Blinken inte Castillo, vilket är omöjligt, utan ”PERU (läs de tidigare högerregeringarna) för sitt stöd som svar på krisen i VENEZUELA och uttryckte sitt hopp om att PERU kommer att fortsätta spela en konstruktiv roll inför försämringen av situationen på KUBA och NICARAGUA” [1].

Som om denna oblyga ”vink” av vad USA anser om vilken utrikespolitisk hållning den kommande peruanska regeringen och presidenten (som är högste ansvarig för ett lands utrikespolitik) ska inta, hade Blinken dessutom fräckheten att påminna Castillo om USA:s ”generositet”:

I USA-ambassadens pressmeddelande i Lima om telefonsamtalet skrev den:

”Utrikesminister Blinken betonade vår donation av två miljoner doser vacciner samt sjukhus, andningsmaskiner, kylrum och skyddsutrustning”.

Är det diplomati?

 

Den mördande blockaden mot Kuba under pandemin

När samma stat, som bara har Israel på sina sida i FN, som när organisationen nyligen med förkrossande majoritet fördömde USA:s kriminella blockad mot Kuba som omänsklig och brutal, i synnerhet nu under pandemin i världen OMÖJLIGGJORDE INKÖP av just denna för livet oundgängliga medicinska tillbehör.

Det är samma blockad som Donald Trump skärpte efter att pandemin hade deklarerats den 11 mars 2020 med ytterligare 243 nya sanktioner, strypsnaror mot elva miljoner kubaner.

För det som Blinken kastar i ansiktet på Pedro Castillo förnekar Vita Huset Kubas folk så som ”andningsmaskiner, kylrum och skyddsutrustning”!

 

USA:s marionett eller Venezuelas folkvalda regering?

Castillo, som kommer att sväras in som president i dag, den 28 juli kommer med all sannolikhet att utsättas för en enorm press för att underkasta sig State Department, vars högste boss är just Blinken.

Och frågan som alla ställer sig är; kommer Pedro Castillo att ratificera den tidigare regeringens ståndpunkt och erkänna USA:s marionettpresident Juan Guaidó som de kallar för ”Venezuelas legitime president”, trots att han aldrig har valts till den posten och inte ens längre är vald parlamentsledamot?

I morgon, den 28 juli vet vi Castillos beslut som, oavsett av det blir, kommer att bli hårt kritiserat.


Står Pedro Castillo, Perus nye president från och med i dag, den 28 juli 2021 emot de underliggande kraven från USA:s utrikesminister Blinken?


Vänstervindar i Latinamerika

”Limakartellen”, som skapades som ett verktyg av högerextrema latinamerikanska regeringen med Colombias Ivan Duque och Argentinas Mauricio Macri i spetsen för att störta den venezuelanska regeringen, existerar i verkligheten inte längre.

Det politiska styrkeförhållandet i Latinamerika och Karibien är radikalt förändrat. Och det vet en orolig Blinken och hans underordnade av de förbrukade högerpresidenter som återstår. Att en president med vänsteruppfattningar som Pedro Castillo skulle fortsätta med ett ”politiskt lik” som Guaidó och Limakartellen är svårt att tro. Men i politikens korridorer är inget omöjligt.

Ordföranden för regeringspartiet ”Peru Libre”, VLADIMIR CERRON är en uttalad vänsterman och studerade till läkare med kirurgi som specialitet under tio år på Kuba. Få tror att partiet skulle acceptera att bli ett anhang till Blinkens State Departement.

[1]. Llamada del secretario Blinken con el presidente electo de Perú Castillo (USA-ambassaden i Lima)

https://pe.usembassy.gov/es/llamada-del-secretario-blinken-con-el-presidente-electo-de-peru-castillo/