fredag 11 juni 2021

Perus organiserade Bönders Självförsvarsgrupper, Las Rondas Campesinas, mobiliserar nu över hela landet för att försvara valsegern för lågstadieläraren Pedro Castillo!

 




Perus organiserade Bönders Självförsvarsgrupper, Las Rondas Campesinas, mobiliserar nu över hela landet för att försvara valsegern för lågstadieläraren Pedro Castillo!

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-06-11 / I en intervju med Telesurs Perubaserade reporter, Veronica Insausti, uppgav ordföranden för ”las Rondas Campesinas, Hugo Tapara, (la Central Única Regional de Rondas Campesinas del Peru) att de kommer att försvara Castillos valseger. Målet är att via en ny författning skapa ett Nytt Peru där de i dag exkluderade massorna i det andinska landet ska tas i beaktande.

I huvudstaden Lima har hundratals av ”los Ronderos”, som de kallas i Peru samlats såväl framför kongressen som framför den Nationella Valtribunalen (ONPE) för att understryka allvaret i situation och för att undvika alla slags politiska och juridiska manövrar från den högerextrema korrumperade Keiko Fujimori.

Över hela Peru organiserades bönderna för att försvara sina marker, boskap och egendomar såväl mot mäktiga land- och boskapsägare som mot Sendero Luminoso som inte begrep kraften i bönderna utan många gånger vände sina vapen mot dessa.



Fujimoris sista manöver

I morse hade hon begärt och fått löfte om att utsträcka tiden för inlämnande av överklagan av valprotokoll till Valtribunalen till kl. 20.00 på fredagskvällen. Detta beslut skakade om jurister och medierna eftersom landets vallag ger kandidaterna rätt att överklaga valresultatet i de valdistrikt som de anser sig ha blivit förorättade. Därför säger lagen att kandidaten kan överklaga ett valprotokoll TRE DAGAR EFTER att valet har avslutats, det vill säga till kl. 20.00 onsdags kväll den 9 juni 2021.

Men i eftermiddag, bara för någon timma sedan, fattade JNE, (El Pleno del Jurado Nacional de Elecciones) en slags Valtribunalens egen författningsdomstol, att med 3 röster mot 1 att upphäva det tidigare beslutet om att utsträcka tiden för överklagan till fredag kväll kl. 20.00.

Hotad åklagare

Över hela Lima växer nu spänningen när 100 % av rösterna är räknade och Pedro Castillo är Perus nye president, må så vara med en knapp seger på mindre än 60,283 röster. Men demokratin säger ju att det bara behövs ”50 % och en rösts övervikt och du är vald”! Castillo har mer än 60.000 rösters övervikt.

Och nu går diktatorns dotter mot samma fastighet som sin far, fängelset. Hon är anklagad för penningtvätt på drygt 17 miljoner dollar, eller mer än 140 miljoner svenska kronor. Åklagaren José Domingo Pérez kräver ett fängelsestraff på 30 år för henne och för nästan ett dussintal till av hennes närmaste korrumperade individer.

Och nu, när nederlagets bittra smak breder ut sig i svalget på hennes fascistoida närmaste krets som hetsar sina anhängare, har Perus riksåklagare Zoraida Ávalos krävt polisbeskydd för sin åklagare som utreder rötan hos maffiafamiljen Fujimori. För horder av Fujimorianhängare har uttalat både mordhot och andra hot mot åklagaren Perez.

Denne har av domaren krävt att Fujimori ska föras tillbaka till häktet eftersom hon bröt mot löftet att inte ha kontakt med de inblandade, ett dussintal, i åtalet om penningtvätt mot henne.




Hotad Valtribunal och chefredaktör

Hennes fascistiska anhängare har även ställt sig framför Valtribunalens ordförande i en demonstrativ maktdemonstration som uppfattas som ett direkt inslag av fysiska påtryckningar för att förändra valresultatet. Alla jämförelser med den fascistiska lobbyn som med våld stoppade valsammanräkningen i Bolivia i oktober 2019 och störtade den folkvalde president Evo Morales, är bara en tillfällighet?

Men inte bara myndighetspersoner hotas av denna fascistiska mobb, som i huvudstaden Lima har sitt starkaste stöd. Även Gustavo Mohme Seminario, chefredaktör och styrelseordförande för den seriösa dagstidningen La Republica, kanske den näst största efter högertidningen El Comercio, har hotats och fått påhälsning av Fujimorimobben.

Trots dessa provokationer och allvarliga hot, har myndigheterna i Peru och den sittande interrimpresidenten hittills klarat krisen utan att våld har behövt användas.

Senderos Luminosos sammanbrott

Och apropå ”Las Rondas Campesinas” och insinuationerna från Fujimoris valkampanj (och ett antal svensk-peruaner), ledd av personligheter så som Mario Vargas Llosa och hans ”Internationella Front mot Kommunismen”, El Mercurio och 95 procent av den mäktiga massmedian i landet och naturligtvis Perus mäktiga finans- och storkapital om att Pedro Castillo i verkligheten skulle ha förbindelser med Sendero Luminoso och vara en ”terrorist”, hans egen bakgrund säger det rakt motsatta.

Castillo var och är medlem i just Las Rondas Campesinas och som sådan deltog han i krossandet av denna grupp som inte föll samman utan som led ett strategiskt nederlag när den inte kunde skilja på den ideologiska och politiska fienden och den miljonmassa av bönder den attackerade många gånger, framför allt i Andernas städer och dalar.

Och där stod Pedro Castillo med sina kamrater i Las Rondas Campesinas och försvarade sina byar. Eller som en studie i IEP, Instituto de Estudios Peruanos sammanfattar fenomenet med Las Rondas Campesinas:

Sendero Luminoso har besegrats. En av de grundläggande arkitekterna för detta nederlag har ännu inte fått det erkännande det förtjänar. Vi hänvisar till de bönder som är organiserade i de civila Självförsvarskommittéerna. Ty Senderos första strategiska nederlag var inte gripandet av (Abimael) Guzman (ordförande för Sendero) utan den massiva organiseringen av bönderna som ”Ronderos”, som isolerade och ringade in Sendero, särskilt till en begränsad region från (länen) Ayacucho till Junín. Det bidrog till att röja det nationella ledarskapet i städerna och underlättade gripandet av dess ledare” (https://repositorio.iep.org.pe/handle/IEP/588).