måndag 11 april 2016

Keiko Fujimori ett steg från presidentposten

Keiko Fujimori under ett valmöte den 7 mars i staden Cusco, Inkaimperiets centrum.FOTO: MIRIAM EMANUELSSONKeiko Fujimori ett steg från presidentposten

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA / 2016-04-11 / Som väntat vann Keiko Fujimori, 40, valet till president i Peru med drygt 39 procent. Hon besegrade den nyliberale högerkandidaten Pablo Kuczynski, 78, som fick drygt 22 procent. På tredje plats kom oväntat vänsterns Veronica, 35, som fick nära 19 procent av rösterna.

Två före detta presidenter, socialdemokraten och Aprapartiets ledare Alan Garcia och Alejandro Toledo led förnedrande nederlag. Garcia klarade med 6,19 procent spärren för sitt parti på fem procent medan Toledo försvann definitivt ur peruansk politik med 1,24 procent.

Eftersom den konservativa Fujimori inte fick en röst mer än 50 procent blir det en andra valomgång den 5 juni då hon ställs mot Kuczynski (PKK).

Två högerkandidater

Marco Fernandez är presschef för den största landsorganisationen i Peru, CGTP. Han säger till Flamman att det är möjligt att oppositionen förenar sig mot att Keiko Fujimori den 5 juni. Men frågan är om väljarna är av samma uppfattning eftersom det handlar om två kandidater som representerar en högerpolitik med en liten variation

Fujimori representerar den auktoritära politiken i likhet med sin far Alberto Fujimori. Men hur ser CGTP och folkrörelsen på Kuczynski?

Pedro Pablo Kuczynski.
– Han var gruvminister i högerregeringen Fernando Belaunde (1980-85). Han är helt öppen för gruvbolagens operationer i Peru utan restriktioner. Han återkom i Alejandro Toledos regering (2001-2006) som ekonomiminister. Kuczynski är den spekulativa finansmarknadens och USA-ambassadens kandidat, säger Fernandez.

Fadern och Che Guevara

MAXIME HANS KUCZYNSKI, (1890-1967) far till presidentkandidaten var en tysk läkare, specialist på tropiska sjukdomar och direktör för Institutet mot lepra i byn San Pablo inne i den peruanska djungeln. Den mer kände Che Guevara passerade under sin resa mot Mexiko 1956, förbi detta center och arbetade en tid på lepracentret. Filmen om Che Guevaras väg mot gerillakriget i Kuba beskriver just denna händelse.


En av Jürgen Kuczynskis
mest berömda verk;
"Arbetarklassens Uppkomst".
JÜRGEN KUCZYNSKI (1904-1997) var farbror till presidentkandidaten. I DDR (Tyska Demokratiska Republiken) och i den internationella marxistiska vänstern och arbetarrörelsen var han en känd författare, en marxistisk ekonom, doktor i filosofi med en rad böcker på sin repertoar och med stort politiskt inflytande på DDR-regeringens ekonomiska politik.

I sin ungdom och i den politiska kampen arbetade han tillsammans med Spartakistupprorets förgrundsfigurer, kommunisterna Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg som gick i spetsen för den tyska Novemberrevolutionen 1918.

Jürgen Kuczynskis syster och Pablo Kuczynskis faster Ursula, kom senare att arbeta som agent för det sovjetiska inrikesministeriet under pseudonymen `Ruth Werner´.

En hyllningsdemonstration i DDR på årsdagen av mordet för de fallna revolutionärerna
Karl Liebknecht och Rosa Luxemburg.


Ingen ”landsförrädare”

Men Pablo Kuczynski verkar ha varit totalt immun mot sin familjs sociala, humana och politiska rötter. I stället gifte han sig med Janet Casey, dotter till CIA-chefen William Casey (1981-1987) under Reaganadministrationen.

Casey var ”arbetsgivare” för Överste Oliver North. Denne hade USA-regeringens uppdrag att smuggla både knark från Centralamerika till Los Angeles som att förse och stödja de så kallade nicaraguanska ”Contras” med vapen. USA-regeringen var besatt att störta den sandinistiska regeringen i Nicaragua.

Den antikommunistiske USA-presidenten Ronald Reagan sålde illegalt vapen till Iran, som befann sig i krig med Irak och förtjänsten från denna vapenhandel finansierade de nicaraguanska kontrarevolutionärernas krig mot sin egen befolkning.

Bland annat därför anklagas Pablo Kuczynski av breda grupper i Peru, med tanke på sitt förra äktenskap och nyliberala politik för att vara en ”landsförrädare”.

Men Fernandez kontrar med en anekdot:
– Jag säger som den kände peruanske intellektuelle journalisten César Lévano skrev i en krönika: ”PKK är ingen landsförrädare, han har aldrig förrått Förenta Staterna”!