lördag 28 september 2013

Generalstrejk lamslog PeruAUDIO: https://app.box.com/s/cfw75aycls83swbtgmndTEGUCIGALPA / 2013-09-28 / FLAMMAN / En 24 timmars generalstrejk utlyst av Perus största landsorganisation lamslog förra torsdagen stora delar av Peru. Strejken var en protest mot lönestopp och försämrade levnadsvillkor.
I Lima och flera länshuvudstäder lamslogs all aktivitet när människorna paralyserade vägar genom barrikader. I spetsen för protesterna gick landsorganisationen CGTP men även student, kvinno- och bondeorganisationer gick mangrant ut på gator och torg för att protestera mot regeringen Ollanta Humalas nyliberala modell, säger Juan José Gorritti, generalsekreterare i CGTP, när Flamman ringer upp honom.
– Motivet till strejken var kravet till regeringen att förändra den ekonomiska politiken. Den är tyvärr en fortsättning på den nyliberala modellen och som till stor del koncentreras på den exporterande transnationella gruvindustrin. Vi kräver att regeringen uppfyller sina löften som de gav CGTP och Perus folk innan valet. Vi gav vårt stöd för den politiken som kallades den ”Stora Förändringen av Landet”. Men väl vunnen regeringsmakten glömde den snart bort sina löften och markerade i stället en fortsättning på de tidigare nyliberala regeringarna.

Frysta löner

Som detta inte vore nog, säger Gorritti, har regeringen lagt fram en rad förslag i kongressen som har försämrat ekonomiska, sociala och arbetsmarknadslagar som Ollanta Humala hade försäkrat skulle rivas upp om han kom till makten.
Trots att de transnationella gruvbolagen inkasserar enorma miljardvinster och att den ekonomiska tillväxten har varit en av den största i den andinska regionen, beslutade regeringen redan i slutet av 2012 att frysa minimilönerna på 2012 års nivå, som var 750 soles eller 1733 kronor i månaden.
Levnadsomkostnaderna i Peru är höga och det folkliga missnöjet har exploderat i flera spontana aktioner över hela landet under 2013. Men det var först i torsdags förra veckan som tålamodet hos den organiserade arbetarklassen och olika folkrörelser tog slut och generalstrejken var ett faktum.

Vinster på lönernas bekostnad

– Löner och pensioner är skamligt låga och grundar sig på den förre presidenten Fujimoris lönepolitik som utgick från att öka vinsterna för företagen genom att göra arbetskraften billigare.  I stället för att demokratisera arbetsmarknaden, som Humala lovade, har över tre tusen fackliga ledare och aktivister avskedats under de två åren med Humala som president. Arbetare inom den så kallade ”informella sektorn”, och de utgör 70 procent av de anställda i Peru, har bildat fackföreningar och omedelbart avskedats av arbetsgivarna. Arbetsmarknadsministeriet sitter med armarna i kors och gör ingenting.
Det är sant att det har skapats fler arbetstillfällen, tillstår Gorritti. Men det är, som han kallar det ”arbeten utan rättigheter som sträcker sig över 3-4 månader som betalas med minimilön. Å andra sidan är många av de vinstrika transnationella gruvbolagen befriade från att betala skatt till staten. Det är mot denna politik som folk nu reser sig, varnar Gorritti

Stillahavsalliansen

Förhoppningarna i Latinamerika på Ollanta Humala var stora vid valrörelsen i början av 2011. För medan kontinenten integreras och allt mer formeras som ett block för att förändra styrkeförhållandena mellan Syd och Nord, valde Humala att stanna kvar i den så kallade Stillahavsalliansen som bildades bara en månad Humala tillträdde som president. Alliansen utgörs av högerregeringarna från Mexiko, Costa Rica, Panama Colombia, Peru och Chile.
– De (länderna) karaktäriseras för sin USA-vänliga och nyliberala tillämpning av ekonomin via frihandelsavtal (TLC, Cafta) med USA. Peru borde lämna denna allians och i stället förstärka arbetet med övriga Latinamerika i Unasur eller Celac för att folken i Latinamerika integreras, summerar CGTP-ledaren.
Dick Emanuelsson